Jumaat, 24 Februari 2012

Bacaan Dalam Solat Dan Maknanya

Slide1

Doa Iftitah

Iftitah_cr

Aku hadapkan wajahku kepada Allah yang menjadikan langit dan bumi, dengan keadaan suci lagi berserah diri; dan aku bukanlah dari golongan orang-orang musyrik. Sesungguhnya shalatku, ibadahku, hidupku, matiku hanya semata-mata bagi Allah, Tuhan Semesta alam. Tidak ada sekutu baginya, demikian aku diperintahkan, dan aku adalah termasuk kedalam golongan orang-orang yang berserah diri.

Ta’awwudz

Auzubillah

A’uudzu billaahi minasy syaithaanir rajiim
Aku berlindung kepada Allah dari kejahatan setan yang terkutuk.

Al Fatihah

Al-fatihah

Bismillaahirrahmaanirrahiim. Alhamdulillaahi rabbil’aalamin Arahmaanirrahiim Maaliki yawmiddiin Iyyaaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin Ihdinash shiraathal mustaqiim Shirathal ladziina an’amta alaihim gahiril maghdhuubi’alaihin waladh dhaalliin Aaamiin
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah yang memelihara sekalian Alam Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Yang merajai hari pembalasan Hanya kepada-Mu kami menyembah dan hanya kepada-Mu saja kami mohon pertolongan Tunjukilah kami jalan yang lurus Jalan mereka yang Engkau beri ni’mat, bukan jalan mereka yang engkau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat. Kabulkanlah permohonan kami, ya Allah!

 

Ruku

Doa-rukuk-1

Subhaana rabbiyal azhim (3x) (”Maha Suci Tuhanku Yang Maha Agung“)

atau

Sujud04

Subhaanakallahumma rabbanaa wa bihamdika allaahummaghfirlii (Maha suci Engkau ya Allah, ya Tuhan Kami, dengan memuji Engkau ya Allah, ampunilah aku)

I’tidal

Itidal1

Sami’allaahu liman hamidah. Rabaanaa walakal hamdu. (Maha mendengar Allah akan pujian orang yang memuji-Nya. Ya Tuhan kami, untuk-Mu lah segala puji.)

Dilanjutkan dengan

\Itidal2

 

Sujud

Sujud

Subhaana rabbiyal a’la (3x) (Mahasuci Tuhanku Yang Maha Tinggi)

atau

Doa-sujud-1

Subhaanakallaahumma rabbanaa wa bihamdika Allaahummaghfirlii (Mahasuci Engkau ya Allah, ya Tuhan kami, dengan memuji Engkau ya Allah, ampunilah aku)

Duduk Diantara Dua Sujud

4

Rabbirfirlii, warhamnii, wajburnii, warfa'nii, warzuqnii wahdinii wa 'aafinii wa' fu annii(Ya Allah, ampunilah daku, Rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku,berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.)

Duduk Tahiyyat (Tasyahud Awal)

8-tasyahhud awal

Sambung bacaan ini jika berada di  Tasyahud Akhir.

TasyahudAkhir

(Ya Allah limpahkanlah selawat kepada Muhammad dan kepada keluarga Muhammad, sebagaimana telah Engkau limpahkan selawat kepada keluarga Ibrahim. Berikanlah keberkahan kepada Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana telah Engkau limpahkan keberkahan kepada keluarga Ibrahim. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji dan Mahamulia.)

Memberi Salam

Salam

Assalaamu ‘alaikum warahmatullaahi wa barakaatuh (Salam sejahtera untukmu, rahmat Allah dan berkat-Nya.)

Sumber online: http://www.baitulummah.org/web/?p=141

10 comments:

Nor Aznida berkata...

boleh nida share...?
nnt nida bg kredit kt blog ni..
:)

Are-Lan berkata...

bagus..cm mane nak download..hm..

mohamad aminnur imran khairul anuar berkata...

try tgk tasyahud akhir..mcm de salah sket..mohon betol kan saye jika saya slh..:D

mai berkata...

Salam..tasyahud akhir tu ade slah sikit..ade ayat yg tertinggal..

Muhammad Amiruddin berkata...

Terima kasih kepada yang punya blog ni

nia daniatie berkata...

syukran..=)

Hamzah Kadir berkata...

terima kasih atas kerjasama pembuat blog. Tulisan arab pada bunyian "warzukni"-nya juga, kurang jelas huruf 'wau'-nya... ( maafkan saya )

Time Traveller berkata...

Alhamdulillah... perkongsian yang baik terima kasih :D

Mohd Zambri berkata...

Tiada kesalahan di situ cumanya cara bacaan sahaja berbeza daripada yang kita rata-rata mendapat pelajaran formal di sekolah. Hakikatnya ada beberapa cara bacaan tahiyat yang sabit daripada Rasululullah saw. Ini adalah salah satu daripadanya

Nur Hazira Norizan berkata...

Alhamdulillah. T. Kasih :)

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More